Jos minulla olisi niin paljon rahaa, että tarvitsisin salkunhoitajan palveluita, niin ehkä sellaisen palkkaisinkin. Aluksi hakisin henkilöä, jonka kanssa tulisin hyvin juttuun ja jonka haluaisin tavata uudestaankin. Alkulämmittelyjen jälkeen rupeaisin tunnustelemaan luottamuksen betoniraudoitettua pintaa. Betoniraudoituksen saattaminen valmiiksi tuotteeksi on pitkä prosessi. Se alkaa tuotteen myynnistä ja päättyy valmiiseen rakennukseen. Betonielementtien myyjä selvittää alkavat rakennuskohteet ja ottaa niihin yhteyttä. Myyjä saa rakennuspiirustukset, joiden pohjalta rakennusinsinöörit ja taloushallinnon ammattilaiset rupeavat määrittelemään yrityksen resursseja hankkeen toteuttamiseksi. Kustannuslaskenta ratkaisee sen, aloitetaanko projekti. Raaka-aineiden, polttoaineen, sähkön ja muiden välillisten kustannusten pomppiessa sinne tänne, on kustannusten määrittäminen hyvin vaikeaa, ellei mahdotonta ja moni yritys jättääkin tarjotut projektit vastaanottamatta. Sota ja muutenkin epävakaa taloustilanne maassamme, on vienyt kansaamme yhä ahtaammalle, eikä yksikään terveellä pohjalla toimiva yritys, lähde ottamaan vastuuta projektista, minkä lopputuloksesta ei voi olla varma. On siis parempi toimia olemassa olevien resurssien puitteissa, eikä turvautua lainarahaan, tai yrittää väkipakolla luoda tilannetta toiseksi, mikä se todellisuudessa on. Hallituksemme toimii kaikkia näitä periaatteita vastaan ja Suomi on velkaantuneempi, kuin koskaan aikaisemmin. Hallituksen hoitama salkku lojuu kaatopaikalla rottien nakerrettavana. Toiminta on alta arvostelun.

Vastuu painaa siellä, missä vain toinen osapuoli ottaa vastuun ja mehän haluamme ottaa vastuun koko maailman hädästä, vaikka meillä on omasta takaa asunnottomia, köyhiä lapsiperheitä, työttömiä, syrjäytyneitä, masentuneita, talousvaikeuksissa kamppailevia yrityksiä ja monia muita, joille pienikin huomionosoitus ja tuki tulisi enemmän kuin tarpeen, mutta sitten päätetäänkin nostaa kiinteistöveroa tontista, mikä on minun ja josta maksan koko ajan asuntolainan muodossa. Maksan veroa mistä ja minkä takia? Keksitty vero, monien muiden verojen ohella, koska hallituksellamme ei näköjään ole muita tapoja rahoittaa uusia ideologisia suuntauksiaan, kuin tavallisten työntekijöiden selkänahasta. Rahoitamme kohteita, joiden tuottavuudesta emme ole varmoja ja kaiken huippu on kestävään kehitykseen panostaminen: jos Putin päättää vetää putket tyhjiksi, niin se, mitä olemme panostaneet tulevaisuuteen - häviää meidän mukana tuhkana tuuleen.

Kun olin opiskelujeni yhteydessä työharjoittelussa palolaitoksella, meille painotettiin terveen järjen käyttöä, oli tilanne sitten mikä hyvänsä: hätäillä ei saa ja mennään ensimmäisenä niiden luo, jotka ovat hiljaa - ne jotka huutavat, ovat vielä hyvissä voimissa ja elossa...mutta ne, jotka ovat hiljaa, tarvitsevat apua välittömästi. Jos itse olisin yksi vakavan onnettomuuden uhreista, toivoisin ensimmäiseksi paikalle tulevien olevan alansa ammattilaisia ja tulevani autetuksi - lompakkoni putsaamisen sijaan. Tavalliset työpaikat eivät poikkea millään tavalla kuvatunlaisesta: jos työntekijät valittavat työoloista, he yrittävät vielä vaikuttaa, mutta jos ei valitusta enää kuulu, niin he ovat ruvenneet etsimään muita töitä, tai eivät enää välitä työtehtävistään, eivätkä itsestään...Opettajat, hoitajat, poliisit, vain muutamia ammattiryhmiä mainitakseni, ovat näinä päivinä todellisen paineen alla ja lisää vain vaaditaan. Palkat eivät ole työn vaativuutta vastaavalla tasolla, eikä lain määräämiin henkilöstömitoituksiin aina päästä. Sitten mietitään, miksi esimerkiksi hoitoala ei kiinnosta, tai miksi syntyvyys on niin alhainen? Kuka haluaa ottaa vastuun vielä jälkikasvusta, kun töistä tullessa takki on niin tyhjä, että se päällä myös nukahtaa ja raha riittää hädin tuskin polttoaineeseen, tai bussilippuun. Ja ratkaisuksi tarjotaan huone täyteen työntekijöitä, ilman riittävää ammattiosaamista, motiivia ja kokemusta, joita hoitaja joutuu vielä paimentamaan, hoidettaviensa lisäksi - ja yleensä ilman erilliskorvausta. Miksi? Koska suomalaisethan kestää!

Mutta emme me suomalaiset tyhmiä ole - kyllähän me osaamme lukea: myös rivien välistä. Valtaosa medioista tarjoaa meille "sulatettua" tietoa, ettemme vaan rupeaisi kokoamaan barrikadeja ja oikeuksiamme vaatimaan...minun käsittääkseni oikeuksiensa puolustaminen on merkki sivistyksestä. Jos vaadin, että minun ja läheisieni elämän pitää olla turvallista, niin se on täysin perusteltua, enkä siitä luovu. Turvallisuuden tunne on kiistämättä ja tilastollisesti kauttaaltaan heikentynyt, mikä kertoo sivistyksen kyseenalaistamisesta ja harhaanjohtamisesta.

Sivistyksen piiriin yritetään tunkea kaikki mahdollinen, mutta ei senkään selkään voi mitä tahansa kuormata, niin kuin ei veronmaksajien selkänahastakaan voi kaikkea nahkaa irti repiä - mutta koska olemme niin sivistyneitä, otamme toisten teoista vastuun, jolloin joudumme asemaan, jossa roolimme vakiintuu, kun taas vastapuolen toiminta muuttuu yhä vastuuttomammaksi. Miksi otamme vastuun? Siksikö että olemme niin hyviä ja lähimmäisiä rakastavia ihmisiä? Mutta eikö rakkaus edellytä vastavuoroisuutta? - muutenhan se sammuu? On vaarallista, typerää ja vastuutonta olettaa hyväntahtoisuuden kantavan mehukkaita hedelmiä ja tuottavan myös antajilleen voimia jatkaa - voimat alkavat näinä päivinä olevan yhden kurttuisen omenan varassa...